Цветотерапия

 

  1. Какво представлява?

Лечението с цветни есенции е широко популярен в Западна Европа и САЩ метод за лечение на различни душевни състояния. Вече повече от 80 години нежната и същевременно ефективна системата на д-р Едуард Бах продължава да доказва своята надеждност и безопасност.

  1. На какво се основава лечебното въздействие на цветовете?

Д-р Бах бил убеден, че истинската причина за болестите се крие в негативните чувства, мисли и емоции, които разбалансират енергийното ни поле и нарушават потока на жизнена енергия. За да се постигне цялостно и трайно изцеление трябва да се отстранят причините, а не да се лекуват следствията. Разбира се, причините на енергийно ниво могат да бъдат отстранени само с енергийни средства, а не с материални. Именно в цветовете на растенията Бах открива вибрациите, необходими за възстановяване на нашето енергийно равновесие. При това отрицателните мисли и емоции не се подтискат, а се преобразуват в положителни.

През 1934 в. д-р Бах обяснява действието на своите есенции по следния начин: „Определени диворастящи висши растения могат чрез своите по-висши трептения да повлияват човешките трептения и да откриват достъпа до нашата духовна същност. Те отмиват недостатъците на характера, които причиняват нашите страдания. Като хубавата музика или другите възвисяващи неща те са в състояние да ни дарят мир и да ни освободят от нашите страдания. Те не лекуват пряко болестта, а чрез висшите трептения проникват в нашето Висше Аз, в което болестта се стапя като сняг на слънце. Няма истинско излекуване без нагласа към душевен мир и вътрешно чувство на щастие.”

„Болестта не е наказание или жестокост, а просто средство, с което душата ни показва нашите грешки и ни предпазва от по-значителни вреди – за да ни върне към истината и светлината, от които никога не трябва да се отклоняваме.”Д-р Едуард Бах

  1. При какви състояния/заболявания се прилага?

1/ При справяне с трудни житейски ситуации: започване на нова работа , преместване в друг град, раздяла, загуба на близък, изпити, преумора, преживян силен стрес, постъпване на децата в детска градина или тръгване на училище, пубертет, менопауза….

2/ За лечение на душевни състояния, като: тъга, апатия, меланхолия, несигурност, ревност, избухливост, гняв, ниско самочувствие.

3/ Като допълващ метод при лечение на различни заболявания: от обикновена настинка и грип, през поведенчески разстройства, депресия, безсъние, панически и тревожни разстройства, фобии, обсесивно-компулсивни разстройства/натрапливи мисли и действия/, до тежки заболявания като Паркинсон, ревматоиден артрит, рак, СПИН и др.

4/ За разгръщане на личността и духовно израстване.

  1. Какво представляват самите есенции?

Това са водно-спиртни тинктури от цвета на 37 вида растения /според д-р Бах това са растения от висш порядък/ и една есенция от скална вода. Сред тях са: бряст, маслина, повет, синап, дъб, бор, дива ябълка, цикория, камшик, върба, шипка и др. По време на цъфтеж растението се намира в своя апогей, така че цветът му концентрира в себе си неговите най-висши вибрации. Цветовете, набрани рано сутрин от екологично чист район, се поставят в стъклен съд, пълен изворна вода. Престояват няколко часа на силно слънце – така тяхната енергия се отвежда във водата. След това, за да се консервира полученият извлек, се добавя алкохол /бренди/.

  1. Има ли противопоказания?

Есенциите са абсолютно безвредни. Могат спокойно да се прилагат при свръхчувствителни/алергични към медикаменти пациенти, както и при поленова алергия – въпреки, че са приготвени от цветовете на растенията, на практика в есенциите няма материален субстрат. Дори и в случаите, когато не е подбрана правилната есенция няма каквито и да е неблагоприятни странични ефекти. Няма опасност от предозиране или пристрастяване, така че спокойно може да се използува при хора от всяка възраст, а също и при животни.

  1. Съчетава ли се цветотерапията с други лечебни методи?

Цветята на Бах се съчетават безпроблемно както с лекарства от конвенционалната медицина, така и с алтернативни методи. Практиката показва, че особено успешно е приложението им съвместно с хомеопатично лечение, ароматерапия, акупунктура, масаж,  и др. форми на терапия, които влияят на фините енергийни тела.