Характеристики

38-те бахови есенции с техните основни характеристики.

1. Agrimony /Камшиче/ – крие проблемите си.

1agrimony400x533_300Цветето на честността

Основни симптоми: крие се зад маска на безгрижие и веселие.

 “Продължавам да се усмихвам, въпреки грижите и проблемите”.

То е за хора, които крият своите страхове, мъки и тревоги под маската на доброто настроение, приятелско отношение и хумор. Сдържани и потайни. Те не говорят за своите проблеми и мразят кавгите. Те търсят облекчение от вътрешната си болки в компанията на други, в пушене, пиене и други пристрастявания. Нощем обикновено не спят заради своите тревоги.

2. Aspen  /Трепетлика/ – неопределен страх и безпокойство от непознати неща.

Цветето на предзнаменованието2aspen400x533_300

Основни симптоми: Аспен помага при чувства на страх и безпокойство без определена причина, например мисълта, че нещо ужасно ще се случи, или страхът от тъмното. Добро лекарство е за чувството на страх, което остава след преживян кошмар. Трепетликата е необходима в случай на страх от непознатото и необяснимото, който изведнъж ви обхваща, причинявайки нервни оплаквания и дори паника. Тези неопределени и необясними страхове могат да преследват нощем или денем. Страдащите често се страхуват да говорят за тяхното безпокойство пред другите.

3. Beech /Бук/ – нетърпимост.

3beech400x533_300Цветето на толерантността

Основни симптоми: Прекалена критичност, нетолерантност към другите. Липса на смирение, критичен, взискателен. Много предразсъдъци.

Хора, които не могат да приемат, че някой следва различен път и живее живота си по собствен начин. Буковите личности са много преценяващи, предубедени и даже арогантни. Вечно критикуват и търсят навсякъде негативното. Те считат собственото си виждане за най-правилно и не могат да признаят собствените си грешки и недостатъци. Сурови са и непрекъснато се оплакват за дреболии.

4. Centaury /Червен кантарион/ – слаба воля, отстъпчивост.

Цветето на благоразположението4centaury400x533_300

Основни симптоми: Слаба воля, прекалена отзивчивост към нуждите на другите, не умее да казва “Не”.

Те са много мили, услужливи хора, които често жертват собствените си желания или дори години от своя живот, за да служат и задоволяват нуждите на други. Стават по-скоро слуги, отколкото помагащи приятели. Тяхната доброта често се използва от консумативни личности със силно собственическо чувство. Страх  да не бъдат отблъснати или да не ги одобрят.

5. Cerato /Цератостигма/ – отричане на собствената интуиция, съмнение в себе си

5cerato400x533_300Цветето на интуицията

Основни симптоми: не вярва, че е способен да взема решения сами. Никакво доверие в интуицията си.

Те всъщност знаят, кое е добро за тях, но не слушат своята вътрешна мъдрост и интуиция. Вместо това постоянно търсят съветите на другите и ги следват, въпреки че и от самите съвети могат да се объркат. Винаги търсят одобрение за своите действия от други хора. Така често тръгват в „грешна посока”.

6. Cherry Plum /Дива Джанка/ – страх от загуба на съзнание или на контрол, включително загуба на самоконтрол

Цветето на безгрижието6cherryplum400x533_300

Основни симптоми: Страх да не изгуби контрол над себе си и да не бъде обзет от разрушителни сили.
Тя е лекарство за много напрегнати хора на ръба на нервно разстройство. Те могат да са тежко депресирани, при което да мислят дори за самоубийство. Есенцията помага и при много емоционални изблици на агресия, истерия и импулси на невъздържаност, където хората се страхуват да не изгубят контрол и да наранят или убият себе си или други, страх от полудяване.

7. Chestnut bud /Пъпка от конски кестен/ – не се учи от собствения си опит или грешки

7chestnutbud400x533_300Цветето на научаването

Основни симптоми: Повтаря все същите грешки, без да ги осъзнава и без да си вади поука. Необходимо им е много повече време, за да разберат и научат уроците от всекидневния живот.   Есенцията от кестенова пъпка помага на деца, които заучават трудно, както и на възрастни, които имат същото поведение и действия, въпреки че те им причиняват проблеми или физически оплаквания. За тези хора е трудно да разберат връзката между своите действия и резултатите.

8. Chicory /Цикория/ – личността се стреми да манипулира

Цветето на майчината любов8chicory400x533_300

Основни симптоми: Лекарство, необходимо в случай на собсвеническа, консумативна, манипулативна и условна любов. “Ще те обичам, ако…”

Личността се стреми да манипулира и да прави другите зависими. Чувства се, недостатъчно оценена и обичана. За тези, които са много внимателни към нуждите на другите: те имат наклонност да са премного загрижени за деца и роднини, приятели и непрекъснато намират нещо, което трябва да се оправи. Те непрекъснато поправят това, което считат за лошо и правят това с голямо удоволствие. Те имат желание тези, които обичат да са близо до тях. Цикорията е добро лекарство за деца, нуждаещи се от безпричинно голямо внимание.

9. Clematis /Клематис, Повет/- мечтателност,разсеяност

9clematis400x533_300Цветето на реализма

Основни симптоми: Хора проявяващи слаб интерес към всичко, което го заобикаля, настроени са мечтателно и са много разсеяни.

За тези, които са сънливи, не могат да се събудят напълно, нямат голям интерес към ежедневния живот. Тихи хора, които не са щастливи в заобикалящи ги обстоятелства, живеят повече в бъдещето, отколкото в настоящето. Живеят с надеждата за по-щастливи времена, когато техните идеали могат да се сбъднат. Те са разсеяни, липсва им съсредоточеност и имат лоша памет. Предпочитат да са сами със своите мечти, вместо на практика да са тук и сега. Имат нужда от много сън и са сънени през деня. Клематис може да се използва в случаи на припадъци или кома /в такива случаи- лекарството се накапва на и около устните на пациента/. Полезно е и ако има усещане за лекота в главата, като да не се чувстваш напълно тук и сега.

10. Crab apple /Киселица/ Дива ябълка – чувстваш се мръсен, усещане за самоненавист

Цветето на чистотата10crabapple400x533_300

Основни симптоми: За хора, които имат чувството, че са нечисти или мръсни; това може да е физическо усещане, например заради екзема, но и чувство или мислена идея за нечистота, като да мразиш себе си за “мръсните” си мисли или желания. Тези хора прекаляват в чистенето на себе си или на своите домове и имат фикс идея за ред и чистота. Те обръщат прекомерно внимание на малки подробности, които могат да направят цялото несъвършено. Тези хора са много съвестни и прецизни. Прекаляват почти до педантизъм, насилвайки се да правят всяко нещо перфектно.
Характерите дива ябълка ще направят всичко, за да се освободят от това, което смятат за нечисто. Често се използва при настинки, когато има секрети за изчистване.

11. Elm / Бряст/ – внезапни чувства на неспособност

11elm400x533_300Цветето на отговорността

Основни симптоми: Брястът е добро лекарство за чувството, че не можеш да се справиш със задачите и да управляваш своите отговорности.

Това е временна фаза в живота на способни и отговорни личности, чиито работен товар е твърде голям. Те отделят твърде малко време на себе си, губят своето вътрешно доверие и самоувереност. Понякога преживяват периоди на потиснатост, когато чувстват, че това, което са предприели, е твърде трудно и не е по силите на нито едно човешко същество.

12. Gentian / Тинтява /- лесно обезкуражаване и песимизъм

Цветето на вярата12gentian400x533_300

Основни симптоми: Тези хора чувстват много силно съмнение във всичко и всеки. Те са големи скептици и песимисти.

Хората тип Тинтява лесно се депресират и обезкуражават в дадена ситуация. Те могат да имат положително развитие при болест и прогрес в ежедневния си живот, но всяка малка пречка и забавяне на напредъка им причинява съмнение и скоро ги обезсърчава. Депресия от разочарования и пречки.

13. Gorse /Прищеп/ – безнадеждност, отчаяние

13gorse400x533_300Цветето на надеждата

Основни симптоми: Прищеп е показан в случай на крайна безнадеждност и отчаяние.

Отчаяние за възстановяването. За тежко, продължително боледуване. За хора, които са обзети от тотално отчаяние, напълно са се примирили и са убедени, че животът няма никакъв смисъл, всъщност са се отказали. За да ви угодят услуга, те могат да опитат някаква терапия, но всъщност не вярват, че нещо вече може да им помогне, само “чудо” може да им помогне, мислят те.

14. Heather /Kалуна/ – егоцентризъм

Цветето на самоличността14heather400x533_300

Основни симптоми: Егоцентризъм, непрекъснато окупира вниманието на околните. “Говоря, следователно съществувам”.

Хора, прилепващи се към всеки, който желае да слуша, за да привлекат внимание. Много добри говорители, но много лоши слушатели. Тези хора са неспособни да бъдат сами и постоянно търсят компания. Те считат себе си за много важни и преувеличават своите проблеми. Егоисти и егоцентристи.

15. Holly / Джел, Самодивски чемшир / – ненавист, ревност, подозрителност

15holly400x533_300Цветето на универсалната любов

Основни симптоми: Много раздразнителен и избухлив. Лекът за мисли на завист, ревност, ненавист, силен гняв, отмъщение и подозрителност.

Често тези хора не са имали любов в живота си и затова са затворили сърцата си.  Вътре в себе си те страдат силно, често и когато няма никаква истинска причина за нещастието им. Често помага за отваряне на случая.

16. Honeysuckle /Нокът/ – живеене в миналото, тъгуване за миналото

Цветето на миналото16honeysuckle400x533_300

Основни симптоми: Завладян от носталгия по миналото, непрестанно съжалява за отминалите възможности и отказва да живее в настоящето.

За хора, които предпочитат да живеят в миналото или държат на миналото, например след загуба на партньор или добра работа. Те считат за трудно да “преработят” това минало и да го пуснат; те не очакват добри неща от настоящето и бъдещето. Това е и добро лекарство за носталгия.

17. Hornbeam / Обикновен габър – умствена умора

17hornbeam400x533_300Цветето на умственото разтоварване

Основни симптоми: Умствена умора и изтощение при хора, които се претоварват и не редуват напрегнатата си умствена работа с физическо разтоварване (временно или като постоянен навик) напр: месеци учене. За тези, които чувстват, че нямат достатъчно сили (умствени и физически), за да продължат да носят бремето на живота върху плещите си. Те мислят, че им липсва сила да преодолеят деня, но веднъж да започнат, и могат да го направят. Те често са отегчени от ежедневната рутина и ако започнат да правят нещо по-различно, техните оплаквания изчезват.

18. Impatiens /Импацианс, Недопирка/- нетърпеливост, избухливост, психическо напрежение

Цветето на търпението18impatiens400x533_300

Основни симптоми: Голяма нетърпеливост и лесна раздразнителност, реагира на всичко много остро.

Този тип хора са забързани и искат всичко да бъде направено веднага и ако не стане, те се дразнят и нервират. Често избухват заради забавените реакции на околните и затова предпочитам да си свърша сами нещата в техния си ритъм.

19. Larch / Лиственица/ – липса на самоувереност, страх от грешки

19larch400x533_300Цветето на вярата

Основни симптоми: Изобщо не вярва в себе си и страда от комплекс за малоценност, затова винаги очаква да се провали.

Хората тип Larch са убедени, че са неспособни на нищо, и дори не се опитват. Те изпитват много дълбок страх от грешка, прерастващ в липса на самоувереност или даже в комплекс за малоценност.

20. Mimulus /Мимулус/- всякакъв страх от известни причини

Цветето на куража20mimulus400x533_300

Основни симптоми: Много притеснителен и несигурен човек, който се бои от всичко, което го заобикаля и категорично отказва да се конфронтира със света. Mimulus помага срещу специфични страхове или фобии от конкретни причини, като страх от доктор или зъболекар, страх от болка или болест, някои животни, говорене пред публика, човешки същества, и т.н. Тези хора тихичко и тайно носят своя страх и не говорят свободно за него пред другите.

21. Mustard /Див синап/ – дълбоки чувства на депресия без особена причина

21mustard400x533_300Цветето на ведростта

Основни симптоми: Периодично изпада в състояние на дълбока меланхолия, без каквато и да е видима причина.

Mustard е за внезапно тежко чувство на депресия, изведнъж сякаш човек е хванат в плътен черен облак от тежка депресия и е невъзможно да избяга от него или да намери разумно обяснение за него. Всичко, което може да направи, е да чака, докато тези тежки чувства изчезнат спонтанно. При тия условия почти е невъзможно човек да се прави на щастлив и весел.

22. Oak /Дъб/ – изморен, но продължаващ да се бори

Цветето на упоритостта22oak400x533_300

Основни симптоми: Силен и издръжлив човек, който непрекъснато и въпреки всички трудности и пречки продължава да води всекидневните си битки, без да се предава.

Oak е за силни, смели, предани и отговорни характери, притежаващи голямо упорство и сила на волята, които винаги се борят да направят нещо с живота си или да преодолеят болестта. Въпреки че са изтощени, те никога няма да се предадат. Те винаги запазват надеждите и идеалите си, и ще направят всичко възможно, за да успеят. Винаги се радват да помагат на другите и са недоволни от себе си, ако болестта им попречи да изпълнят задълженията си.

23. Olive /Маслина/ – пълно изтощение, вътрешна празнота

23olive400x533_300Цветето на обновлението

Основни симптоми: Тотално изтощение на физическо, емоционално и умствено ниво. 

Лекарство за пълно изтощение – както физическо, така и духовно; не са останали никакви резерви. Това лекарство е за хора, които страдат дълго време от болест или които губят цялата си енергия при тежки или враждебни обстоятелства. Това е пълна загуба на жизненост и интерес. Ежедневният живот за тях е уморителна работа, без никакво удоволствие, искат само да ги оставят да спят. Често това е добра есенция за мами, които се грижат за малките си деца сами и се чувстват накрая на силите си.

24. Pine /Бял бор/ – тежко чувство на вина

Цветето на приемането на себе си.24pine400x533_300

Основни симптоми: Прекалено и неоправдано чувство за вина, прекалена самокритичност и липса на смелост.

Защото сте направили грешка, защото считате себе си за неспособни, поради чужди действия, за които се считате отговорни т.н. Тези хора често се извиняват. Те се чувстват лесно обвинявани и често се самообвиняват. Те приемат, че не заслужават доброта, приемат грешките на другите. Даже когато успеят, те все мислят, че биха могли да достигнат повече или да извършат работата по-добре и никога не са доволни от своите усилия или от резултатите си.

25. Red schestnut /Червен кестен/ – силно безпокойство за другите

25redchestnut400x533_300Цветето на отделянето

Основни симптоми: Вечно се безпокои за съдбата на близките си хора и се чувства много тясно свързан с тях.

Тези хора винаги се страхуват, че нещо може да се обърка с близките им, за които постоянно са загрижени. Често те са престанали да се притесняват за самите себе си, но за онези които обичат те могат да страдат много, очаквайки че нещо лошо може да им се случи.

26. Rock rose /Обикновен желтак/ – дълбок ужас и паника

Цветето на куража26rockrose400x533_300

Основни симптоми: Временно състояние на шок, паника или силен страх. Спасително лекарство.

Лекарство за спешни случай, дори когато изглежда, че няма надежда. При нещастен случай или внезапна болест, когато пациентът е много уплашен, ужасен или ако обстоятелствата са достатъчно сериозни за да причинят много силен страх у тези, които са наоколо. Паниката те обхваща, правейки те неспособен да мислиш ясно или да действаш адекватно. Ако пациентът е в безсъзнание устните могат да се намокрят с лекарството.

27. Rock water /Скална вода/ – строг към себе си , твърдост

27rockwater400x533_300Цветето на гъвкавостта

Основни симптоми: Живее според строги и утвърдени правила, потиска нуждите си и е прекалено суров към себе си.
Rock water помага на тези, които са твърде строги към себе си като резултат от техните високи морални и етични стандарти в техния стремеж към съвършенство. Само по себе си е добре, ако обръщаш внимание на своите идеали и принципи тяло, но не и ако станеш фанатик, отричайки се от удоволствията на живота или ако идеалите ти станат прекалено твърди. Освен това ще се разочароваш, ако твоите житейски принципи са твърде високи или изискващи много време и не можеш да ги наложиш на другите.

28. Sclerantus /Едногодишна хрущялка/ – разкъсван между две възможности, две противоположни настроения или емоции

 

  1. Цветето на равновесието28scleranthus400x533_300

Основни симптоми: Често се колебае между две възможности, без да може да избере.

Не може да постигне равновесие. Мнението и настроението се променят бързо. За тези, които страдат много от това, че не могат да избират между две неща – първо едното им се струва правилно, след това другото. Обикновено те са тихи хора и сами носят тази си трудност, тъй като не са склонни да я разискват с другите.

29. Star of Bethlehem/Витлеемска звезда/гарвански лук – за всички реакции на шок или травма

29starofbethlehen400x533_300Цветето на успокоението

Основни симптоми: Преживян шок на физическо, емоционално или умствено ниво, независимо дали това се е случило отдавна или съвсем наскоро.

Няма значение кога е бил шокът: преди години (или дори при раждането) или вчера. Когато не е преодолян психологическият шок, не е разрешен енергийно, той може да се прояви в някакъв вид вътрешно вцепенение /притъпяване или във физически оплаквания. Но всъщност шок може да се получи при всички видове физически болести. Често случаите, при които не действа показаната терапия изискват Вителеемска звезда, понеже забравена травма/шок блокира процеса на оздравяване. За хора в голямо изтощение под влияние на обстоятелства, които причиняват огромно нещастие.

30. Sweet chestnut / Сладък кестен/ – голяма умствена депресия, не можа да понесе повече, всичко е опитано и няма надежда

Цветето на освобождението30sweetchestnut400x533_300

Основни симптоми: Чувства се на края на силите си и е обзет от дълбоко отчаяние.
Sweet chestnut е за пълна депресия на хора, които мислят, че не могат да понесат повече. За моменти, когато мъката е толкова голяма, че е почти непоносима. Когато умът или тялото чувстват, че са търпели до крайния предел на способността им да понасят и че сега повече не могат. Когато им се струва, че нищо не остава освен разрушението и унищожението. Границите на психологическия товар, който могат да поемат, са достигнати. Те са се борили много силно, но всичко се е провалило и сега се чувстват сякаш са притиснати до стената. Няма минало и бъдеще, само тъмно и безнадеждно настояще. Има само непоносима скръб и страдание и чувство, че всеки – дори Бог, ги е изоставил.

31. Vervain /Върбинка/ – твърде много ентусиазъм

31vervain400x533_300Цветето на ентусиазма.

Основни симптоми: За тези, с определени принципи и идеи които те считат за напълно прави и които твърде рядко променят.

Те имат голямо желание да накарат всички около тях да възприемат техния мироглед. Стига до фанатизъм, когато е обзет от ентусиазъм при реализирането на някоя идея и иска да я наложи над другите. Те са убедени, че са прави, дават всичко за реализирането на тяхната цел, искат да се борят за нея, те чувстват, че имат мисия за изпълнение. Като мисионери те се опитват да те обърнат към своята гледна точка. Те са напрегнати хора, не могат да си почиват, пренатоварват се за добрата кауза. Те са чувствителни към несправедливостта.

32. Vine / Лоза/ – доминиране, тирания

Цветето на силата.32vine400x533_300

Oсновни симптоми: Обсебен от амбиция за власт, даже тираничен спрямо околните.

Строги, изградени характери, които настояват за и имат нужда от пълно подчинение на тези около тях, тип военен. Обикновено много способни, амбициозни хора с остра нужда да доминират и управляват. Те приемат тяхната гледна точка за правилна и не приемат никакво противоречие или опозиция. Дори и когато са болни те ръководят околните си.

33. Walnut /Орех/ – защита срещу външно влияние, помага са скъсване на стари връзки

33walnut400x533_300Цветето на обновлението.

Oсновни симптоми: Неувереност, непостоянство и лесно поддаване на чуждо влияние, защото се намира в повратна точка на живота си.

Енергията на ореха ви помага да останете на своя път по време на важни промени в живота ви. В началото на нова жизнена фаза ние сме много чувствителни и по-малко балансирани от обикновено, което ни прави по-податливи на нежелани влияния от миналото, като стари навици, начини на поведение, традиции, компании, връзки, мненията на другите. Walnut помага да се освободим от старите връзки и да вървим напред безпрепятствено към новото начало, като напр. промяна на професия, развод, преместване, пубертет, бременност, спиране на пристрастяване и др.

34. Water violet /Плавеш, Водна виолетка/ – резервираност, поддържане на дистанция

Цветето на комуникацията.34waterviolet400x533_300

Основни симптоми: Прекалена резервираност. Поради гордост и чувство за превъзходство страда от самоналожена изолация.

Те предпочитат да решават сами собствените си проблеми и искат да бъдат оставени на мира.Tолерантни хора със спокойно излъчване, които са тихите мъдри съветници зад кулисите. Те са отчуждени, оставят хората сами на себе си и вървят по собствен път. Понякога губят контакт с техните колеги и близки, имат нужда да се оттеглят напълно и Water violet ще ги върне към нормалната комуникация. Често са умни и талантливи. Тяхното спокойствие и мир са благословия за околните.

35. White chestnut /Конски кестен/ – повтарящи се неспиращи мисли

35whitechestnut400x533_300Цветето на душевния мир.

Основни симптоми: Непрестанен вътрешен диалог; в съзнанието на човек непрекъснато се въртят едни и същи натрапчиви мисли.

Лек за повтарящи се отрицателни мисли, които не могат да бъдат спрени, за нежелано нахлуване на мисли и идеи, които се въртят из мозъка ви. Мисли, които тревожат и са настоятелни, и ако за известно време бъдат изгонени, пак се връщат. Това е чувството да бъдеш затворен и управляван от своите мисли. Присъствието на такива неприятни мисли нарушават спокойствието и пречат на човека сам да може да мисли за работата си и да се радва на удоволствията си.

36. Wild oat /Див овес/ – несигурност за жизнения път, безцелност

Цветето на призванието.36wildoat400x533_300

Основни симптоми: Не е сигурен при определяне на целите си и остава неудовлетворен, защото не намира призванието си в живота.
Това лекарство е за хора, които не могат да изберат от всички възможности, които живота им предлага. Те не знаят какво да правят, което ги прави несигурни и недоволени. Те са амбициозни, способни и искат да направят нещо важно и смислено с техния живот, но какво? Това е големият проблем. Те се местят от дейност на дейност, от работа на работа, без да намерят задоволителна задача или цел в живота си. Wild oat е и лекарство за хората, които неадекватно се опитват да се справят с твърде много неща едновременно.

37. Wild Rose / Шипка/ – апатия

37wildrose400x533_300Цветето на желанието за живот.

Основни симптоми: Апатия, примирение, капитулация и пълен отказ да участва в живота. Те са капитулирали в борбата с живота и не се оплакват. Всичко ми изглежда безсмислено. Пасивното примиряване в някоя ситуация изисква Wild Rose. “Трябва да го преживееш”. ”Късно е да…” …Ако вярвате в този вид сентенции, ако апатично се отказвате, вземете Wild Rose. Обикновено ситуацията с тези хора не е толкова безнадеждна, колкото те мислят, но те не правят опити да променят живота си към по-добро. Те се чувстват изморени и безразлични.

38. Willow /Плачеща върба/ – горчивина, самосъжаление

Цветето на съдбата.38willow400x533_300

Основни симптоми: Чувства се жертва на съдбата, обзет е от огорчение и вътрешен яд.

За хора, които изпитват мъка и омраза към живота, които мислят, че съдбата се отнася зле с тях, които мислят, че не заслужават това, което им се случва. Те са измъчени. Тези хора не поемат отговорност за своя живот, а приемат, че нещо лошо отвън ги наказва, тяхното положение трябва да е вина на някой друг. Характерите тип “Willow” чувстват горчивина, депресия и омраза, трудно им е да приемат това без да се оплакват или негодуват. Те не приемат успеха и щастието на другите.