За децата

Как да се справим с кошмарите при децата?

Може би кошмарите при децата, са сред най-притеснителните нарушения на съня в ранна възраст, а понякога и по-късно. Те могат да са инцидентни или да се повтарят през различни периоди. Причината в повечето случаи е страхът – страх от тъмно, от змии, от паяци, от „има някой под леглото“, от чудовища и всякакви други неща.

Основната есенция за това състояние в Баховата терапия е Rock Rose. Тя помага за облекчаване на паниката и страха от страшния сън. Ако детето се е събудило с истеричен вик, в този случай е подходящо да му се даде Cherry Plum. Есенцията ще успокои ума и ще донесе отново спокойствие на детето.

Но универсалното средство за всички случаи е Rescue Remedy.

Хиперактивното дете

На много деца се слага етикет, че са хиперактивни, когато в действителност те показват само нормални детски лудории. Кой или какво всъщност определя колко активен трябва да бъде нормалният човек? Какво е “нормален” и дали нещо, което се счита за свръх-активно, е действително ненормално?

Възрастни баба и дядо, които са свикнали на по-спокойно и равномерно темпо на живот, могат да помислят за хиперактивно едно малко дете, което има нужда постоянно да прави нещо и енергията му изглежда неизчерпаема. А за една млада майка с две активни деца, същото това дете може да се стори дори апатично.

Хиперактивността всъщност е доста субективна, но има едно състояние, при което децата по всеобщи стандарти са свръх-активни. Тези деца се движат и  непрестанно тичат наоколо, подскачат по мебелите, викат и говорят високо и непрекъснато, могат да демонстрират неприемливо поведение – чупене, дъвчене или да унищожават неща, в стремежа си да задоволят своята неизчерпаема енергия и възбудимост. Те са изключително раздразнителни и непостоянни.

Причинините за това се търсят и обясняват с много неща. Изкуствените добавки – консерванти, оцветители, ароматизатори и други са само част от обвиненията за хиперактивността при децата. Елиминирането на възможните храни, напитки и някои съставки в храната може да са част от лечението.

Как да включим цветните есенции в такива ситуации?

  • Цветната есенция Walnut– може да помогне много по-леко да се премине преходния период на изключване на храна или може да разруши връзката със старите навици и поведение.
  • Когато хиперактивността на детето е в резултат на емоционална нестабилност  най-често препоръчваните есенции са: Impatiens
  • Kогато детето е прекалено припряно и върши всичко на бързи обороти; Vervain
  • Kогато детето е напрегнато, нетърпеливо или е прекалено развълнувано; Cherry Plum
  • Kогато детето има истерично поведение или губи контрол. Цветни есенции като Vine – могат да помогнат при деца, които са изключително изискващи, агресивни и настоятелни, Holly– е подходяща за деца, които демонстрират злоба, омраза или завист и ревност.